HomeSirovine za sladoledSlatka priča o prijateljstvu s okusom lješnjaka: Kako je nastao sladoled od...

Slatka priča o prijateljstvu s okusom lješnjaka: Kako je nastao sladoled od ludbreškog lješnjaka koji je osvojio Hrvatsku!

Domaći lješnjak, domaći sladoled, domaća priča!

Kada uživate u sladoledu Premis s okusom Toffee lješnjaka, malo tko zna da je taj neodoljivi okus sladoleda s komadićima lješnjaka preliven kremom od čokolade i karamele rezultat jenog obiteljskog prijateljstva, dugogodišnjeg iskustva i pažljivog odabira sastojaka. Upravo vrhunski lješnjaci uzgajani, kraj Ludbrega čine ovaj sladoled posebnim, pružajući svojim obožavateljima vrhunski užitak. Tvrtka Minas ZrNo1, poznata po vrhunskoj kvaliteti svojih proizvoda, stoji iza neodoljivog okusa Toffee lješnjaka koji obogaćuje sladoled popularnog sladolednog brenda Premis.

Ova uspješna suradnja dvaju domaćih lidera u svojim industrijama stvara nezaboravne gastro iskustvo i ujedno potvrđuje kako se izvrsnost postiže spajanjem najboljeg od domaćeg!

Hrvatska je zemlja bogata kvalitetnim namirnicama, a suradnja tvrtki Minas ZrNo1 i Premis je dokaz toga. Zato ne zaboravite kada sljedeći put odlučite pojesti Premisov sladoled „Toffee hazelnut“, ne samo da ćete uživati u izvrsnom okusu, već time podržavate domaću proizvodnju i kvalitetu.

Tvrtka Minas ZrNo1 svojedobno se bavila prženjem i prodajom kave. Jednog jutra 2004. godine, uz šalicu kave, sve se promijenilo. Na pitomim kalničkim bregima koji se stapaju u podravsku ravnicu, obitelj Kvezić ugledala je potencijal za novi poslovni poduhvat. Nakon temeljite analize, zaključili su da  lješnjaci imaju potencijal za uzgoj. Najpraktičniji su za uzgoj i skladištenje. S ljubavlju su počeli saditi, njegovati i učiti o lješnjaku. Lješnjak, sa svojom čvrstoćom i tajanstvenim okusom, posebno ih je očarao. Redovito se educirajući i posjećujući talijanske plantaže, obitelj je strpljivo gradila lješnjakov nasad, a nakon dugog i strpljivog rada i nade isti je donio bogat i isplativ urod. Prošlo je tada sedam godina.

Godine 2010. iskoristili su sredstva IPARD programa za izgradnju modernog objekta opremljenog talijanskim strojevima za obradu lješnjaka i upustili se u preradu lješnjaka te uspostavili suradnju s brojnim partnerima.

Godine 2020., zahvaljujući mjerama Ruralnog razvoja, otvorili su pogon za proizvodnju prerađevina od lješnjaka. Ulaganjem u modernu tehnologiju i stručno znanje, obitelj Kvezić pretvorila je svoje lješnjake u ukusne proizvode kao što su domaći kolači, zdrave slastice i energetske pločice i granola. Tako su zaokružili proizvodni ciklus i dodali veću vrijednost svojim proizvodima. Od malih, okruglih plodova nastali su kolači koji pripovijedaju priču o zemlji i tradiciji, duši našeg podravskog kraja, od „navek za navek“.

Strpljivim radom i inovativnim pristupom, uspjeli su stvoriti uspješan poslovni model koji obuhvaća uzgoj, preradu, proizvodnju i prodaju visokokvalitetnih proizvoda od lješnjaka.

Kada govorimo o sortama, prije dvadeset ljeta, među prvim sortama bili su istarski dugi, ponosni i vitki, ujedno i glavni, te rimski okrugli. S vremenom, svoje plodove obogatili su talijanskim sortama, Tonda delle Langhe i Tonda di Giffoni.

„Raznolikost sorti u nasadu, osigurava obilnije oprašivanje i bogatiji urod.“, naglašava gospođa Kvezić.

Kada govorimo o Premisovom sladoledu Toffee lješnjak, slobodno možete zamisliti sladoled koji u svakom zalogaju nosi toplinu sunčanih  brežuljaka. Jer Premis sladoled je stvoren od pažljivo odabranih lješnjaka sorte Delle Langhe. Svaki lješnjak, pržen do savršenstva, oslobađa svoju aromu i stvara nezaboravno iskustvo okusa.

Talijanska sorta Delle Langhe sa svojom sitnom strukturom, stiže u novi pogon u svom prirodnom obliku. Od trenutka kada stigne, svaki lješnjak prolazi kroz pažljivu obradu. Ručno se čisti, pažljivo prži i melje kako bi se postigla savršena tekstura.

Da bi sačuvao svoja prirodna svojstva, lješnjaci se čuvaju u ljusci. Tek po narudžbi, pažljivo se priprema: kalibrira, krcka-ljušti, ručno čisti i prebire te prži.

Tvrtka Minas ZrNo1 sadnju je obavila isključivo certificiranim sadnim materijalom koji garantira zdravu sadnicu i sortne karakteristike. Na svaki hektar sadi se oko 500 sadnica koje u prve četiri godine zahtijevaju intenzivnu njegu, uključujući redovito okopavanje, prihranu i održavanje tla. Ovakav način uzgoja iziskuje značajno uložene ljudske napore. Tek nakon četiri godine mogu se očekivati prvi plodovi, dok puni rod dolazi šest do sedam godina nakon sadnje.

Berba lješnjaka započinje krajem kolovoza i  početkom rujna te traje oko mjesec i pol dana. Nakon berbe, lješnjaci prolaze proces čišćenja, sušenja do 6-7% te se skladište. Završna faza uključuje kalibriranje, odvajanje ljuske od jezgre, prebiranje i pakiranje prema specifičnim zahtjevima  i narudžbama kupaca.

Na pitanje što čini njihove lješnjake tako posebnima u usporedbi sa drugima, odgovaraju kako je njihova plantaža lješnjaka smještena na izuzetno povoljnom položaju, okružena čistom prirodom, šumom, na osunčanim brežuljcima što u kombinaciji s optimalnom strukturom tla omogućuje uzgoj lješnjaka vrhunske kvalitete.

„Naši lješnjaci odlikuju se iznimnom kvalitetom, zahvaljujući idealnoj lokaciji naše plantaže. Specifično tlo i mikroklima doprinose visokom udjelu suhe tvari, što našim lješnjacima daje jedinstvenu prirodnu slatkoću i intenzivnu orašastu aromu. Zahvaljujući položaju naše plantaže mi imamo prirodnu zaštitu od kasnih proljetnih mrazeva,  ostvarujemo visoke i stabilne prinose iz godine u godinu. Svoju proizvodnju temeljimo na ekološkim načelima, čuvajući prirodne resurse i okoliš. Konstantni prinosi i ekološki pristup proizvodnji jamče vrhunsku kvalitetu u svakoj berbi. Fokusirani smo na tome da očuvamo resurse prirode i okoliša; vodu-tlo-zrak.  Kod odabira naših lješnjaka, birate proizvod koji je dobiven s poštovanjem prema prirodi i ljudima.”, kazuje gospođa Kvezić.

Suradnja Premisa i Minas ZrNo1 zanimljiva je priča o posebnom prijateljstvu. Sve je počelo kada je sestrična gospođe Kvezić, koja se vratila iz Australije, nakon 50 godina, obnovila svoje prijateljstvo s gospođom Keti, suprugom gospodina Mire, vlasnika Premisa. Ovo prijateljstvo je dovelo do posjeta plantaži Minas ZrNo 1 u Ludbregu, gdje je svima postalo jasno koliko je ovaj posao poseban i vrijedan i gdje su obje strane uvidjele kvalitetu proizvoda i strast koja stoji iza i Premisa i tvrtke Minas ZrNo 1. Tako je započelo dugogodišnje partnerstvo koje traje već jedno cijelo desetljeće.

A kako lješnjaci Minas ZrNo1 utječu na okus Premisovog sladoleda, lijepo je to objasnila gospođa Kvezić iz vlastitog iskustva:

“Naravno da smo probali Premis sladoled, imaju najbolji sladoled! Bolji od njih nema! Kada se osjete komadići naših prženih lješnjaka u sladoledu, možete prepoznati prirodnost proizvoda i osjetiti autentičan okus lješnjaka. Ovaj prirodni sastojak, posebno kada je pržen, donosi bogatu aromu, orašasti okus i dodatnu slatkoću, što sladoled Premis čini posebnim na tržištu. Upravo kombinacija prženih komadića lješnjaka u bazi sladoleda je ono što daje njihovom sladoledu jedinstven, autentičan i bogat okus. Premis se izdvaja na tržištu po svojoj inovativnosti i kreativnosti, uvodeći nove okuse i vizualne doživljaje. Korištenje prženih lješnjaka je samo jedan od primjera njihovog pristupa koji naglašava prirodne sastojke i vrhunsku kvalitetu. Mislim da niti jedan proizvođač ne radi takve sladolede, jako su domišljati i prate nove tehnologije i to sve s ciljem posvećenosti kvaliteti i zadovoljstvu kupaca“.

A ako biste Premis pitali zašto su ih odabrali za partnera, to bi bila posvećenost tvrtke Minas ZrNo 1 njegovanju održive poljoprivredne prakse.

Minas ZrNo1 primjer je održive poljoprivrede. Koriste ekološke metode uzgoja, kao što su ekološka gnojiva i biološka zaštita kako bi očuvali plodnost tla i smanjili utjecaj na okoliš. Redovito postavljaju kontrolne ploče za praćenje štetnika i nametnika, a žute ljepljive trake koriste za njihovo hvatanje. Održavanje čiste i uredne plantaže ključno je za prevenciju bolesti i štetnika, stoga se redovito provode sve potrebne agrotehničke mjere. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu i stručnosti, a i sinu Filipu koji je po struci agronom, uspješno primjenjuju inovativna rješenja kako u mehanizaciji tako i u uzgoju.

Uz sve navedeno, možemo zaključiti kako je njihova lokalna proizvodnja puno više od stvaranja kvalitetnih proizvoda. Zapošljavanjem domaćih ljudi, iz okolnih sela direktno doprinose jačanju lokalne ekonomije. Suradnja s gradom, službama i turističkom zajednicom dodatno pojačava njihov doprinos promociji Ludbrega kao poželjne destinacije za život i poslovanje. Njihova priča je dokaz da se u Hrvatskoj može uspjeti, ali i da je važno ostati vjeran svojim korijenima i podržati lokalnu zajednicu i naravno biti spreman dati puno truda i ulaganja.

Što ih motivira za dalje, gospođa Kvezić kaže da im je svaki uspjeh potvrda da su na pravom putu i dodatna motivacija za daljnji rast i razvoj.

Posvećenost poslu i obitelji gospođe Kvezić je zaista divna. Upravo takva povezanost i zajedničke vrijednosti su temelji na kojima se gradi uspješan obiteljski biznis. Za primjer i uzor navodi Premis pa kaže: „Kada gledam kako uspješno funkcionira obitelj Premis, shvaćam koliko je važno da svi članovi obitelji budu uključeni i da se međusobno podržavaju. Vjerujem da će se i moja ostala djeca s vremenom priključiti našem zajedničkom poslu i da ćemo zajedno stvoriti još veće uspjehe. Uvijek sam govorila i divila se tome kako obitelj Premis uspješno spaja svoje talente i radi zajedno.  Od moje četvero djece, jedno je stalno prisutno u poslu, dok ostali pomažu povremeno po potrebi. Moja vizija je da svi zajedno, poput uigranog tima, gradimo našu tvrtku, slijedeći primjer Premisa.”

Na pitanje koji su bili njihovi izazovi s kojima su se suočili, kažu da je najveći izazov bio ostati na nogama, kada su jednom kupcu isporučili cjelogodišnju berbu lješnjaka, a taj im to nikad nije platio.  To ih je financijski jako pogodilo, jer su započeli veće investicije, a svakodnevno ulaganje u poljoprivredu što u radu, što u financijama je cjelogodišnje, a berba samo jednom. „Zato Bogu hvala što smo opstali u ovom poslu“, naglasila je gospođa Kvezić.

Osim toga, suočavaju se s brojnim izazovima uzrokovanim klimatskim promjenama. Obilne padaline, visoke temperature i suša izmjenjuju se, što negativno utječe na biljke. S druge strane, sječa šuma oko plantaže dovela je do povećanja populacije divljih životinja koje im sada ugrožavaju nasad. Također, veliki vjetrovi i tuče predstavljaju stalnu prijetnju. Stoga, intenzivno rade na pronalaženju načina kako da zaštite biljke od svih ovih nepogoda.

Vjerujemo kako će obitelj Kvezić pronaći način da uzdigne svoje poslovanje na višu razinu, jer izazovi su im uvijek bili pokretač promjena i najboljih rješenja. Tako saznajemo da s ciljem optimizacije proizvodnih procesa, nastoje uspostaviti integrirani sustav koji će omogućiti maksimalnu učinkovitost uz minimalnu ljudsku intervenciju. Nedostatak kvalificirane radne snage i zahtjevnost preradnih procesa potaknuli su tvrtku na ulaganje u tehnološka rješenja koja će smanjiti opterećenje radnika. Stoga kontinuirano moderniziraju proizvodne linije, prerađivačke pogone i poljoprivredne površine.

Bez obzira na dosadašnje uspjehe, tvrtka Minas ZrNo 1 uvijek stremi prema novim ciljevima. Pa im je stalni prioritet širenje površine vlastite plantaže kako bi osigurali kontinuiranu proizvodnju sirovine. Također imaju uspostavljenu i čvrstu suradnju s drugim uzgajivačima lješnjaka kako bi ojačali svoju poziciju na tržištu.

Najavljuju novi proizvod

S velikim uzbuđenjem najavljuju da će tvrtki Premis ponuditi pastu od prženog lješnjaka iz berbe 2024. godine. Trenutno intenzivno rade na instalaciji nove opreme koja će im omogućiti proizvodnju vrhunske paste od lješnjaka. A drugi sin će se uskoro uputiti u Italiju kako bi stekao potrebna znanja za uključivanje u proizvodni proces.

Postoje li neke zanimljive činjenice ili anegdote vezane uz vašu plantažu ili lješnjake?

„Prije nekoliko godina, nekom Ludbrežaninu donio je neki mladić na krckanje par vreća s lješnjacima. U vrećama je bila skrivena cjeloživotna ušteđevina njegovih rođaka koji su umrli, a sakrili novac u neokrckane lješnjake. Mladić nije znao za novac, pa kad je Ludbrežanin sipao lješnjake iz vreće u krckalicu počeli su ispadati svežnjevi s novčanicama, kunama i eurima. Čovjek, ostao je anoniman, pošteno je vratio novac mladiću čiji su bili lješnjaci. Jako puno ljudi je mislilo da smo mi krckali lješnjake i naišli na  novce, pa nas je tih dana zvao nevjerojatan broj poznatih i nepoznatih ljudi, došla je novinarska i televizijska ekipa da nas snima i pogon za preradu, a uopće nismo sudjelovali u tom događaju, ali ne možeš svakog uvjeriti…“

„Prilikom sazrijevanja lješnjaka, obilazimo i boravimo na plantaži i po noći pa nas svaki put iznenadi tko sve voli naše lješnjake: djetlić, vrane, divlje svinje, jazavac, vjeverice, miševi i zločesti ljudi sa vrećama“.

Lješnjak, ovo malo, okruglo čudo prirode, nudi nam toliko toga: energiju, zdravlje i užitak. Bilo da ih dodajete u salate, žitarice ili jednostavno grickate, lješnjaci su svestran dodatak svakoj zdravoj prehrani. Također, kada se spoje sa sladoledom, stvaraju neodoljivu kombinaciju koja će zadovoljiti i najveće slatkoljupce. Zato ne čekajte, uvrstite lješnjake u svoju prehranu već danas i osjetite razliku!

Kada se spoje stručnost tvrtke Minas ZrNo1  u uzgoju lješnjaka i Premisovo majstorstvo u stvaranju sladoleda, rezultat je vrhunski proizvod koji nas osvaja na prvi zalogaj. Ova suradnja dvaju hrvatskih brendova potvrđuje da najbolji okusi dolaze iz domaće proizvodnje!

Toffee sladoled možete probati u Ice Cream shopu by Premis u Makarskoj i naravno u sladoledarnicama diljem Hrvatske koje u svojoj ponudi imaju Premis sladoled.

RELATED ARTICLES

Most Popular